Hej, jeg hedder Camilla. Jeg er tyk

tyk klumme

I forbindelse med lanceringen af Curves Ahead sidste forår gik det op for mig, at der er mange mennesker, der har meget svært ved at bruge ordet tyk.

Da vi gik i luften, var vi en del i fjernsynet. Derfor var der rigtigt mange mennesker, der vidste hvem jeg var, da jeg i ugen efter lanceringen var på kursus. Jeg oplevede en enorm positiv interesse for Curves Ahead, men jeg oplevede også, at folk begyndte at tøve, når de gerne ville høre mere. Først forstod jeg det ikke. Men da jeg et par gange havde sagt, ja det vi laver er et modemagasin til tykke damer, gik det op for mig. Folk var simpelthen tøvende i forhold til at fortsætte samtalen af nervøsitet for, om de nu i forhold til størrelsen på både mig og mine læsere fik sig formuleret på en måde, der ville støde mig og måske endda gøre mig ked af det.

Ordet tyk starter samtaler der rykker

Det jeg også oplevede var, at når jeg først selv havde brugt formuleringen ”tykke damer”, så gled snakken frit og ubesværet. For så havde jeg nemlig slået fast, at det var helt i orden at bruge ordet tyk. Jeg har oplevet det mange gange siden. Og jeg har også oplevet, at når jeg selv bruger ordet tyk og dermed signalerer, at jeg ikke er berøringsangst i forhold til min størrelse, så begynder de interessante samtaler. De samtaler, der er med til at give et nyt syn på tykke mennesker som andet end en ensartet masse med lavt selvværd og en drøm om at tabe sig.

Det kan godt være du ikke bryder dig om ordet tyk. Så beklager jeg meget og håber, at du så bedre kan forholde dig til den alternative formulering “plus”, som du tit støder på, her på siderne. I forbindelse med tilblivelsen af Curves Ahead snakkede Kristine og jeg meget om lige præcis hvilke ord, vi skulle bruge i forhold til at omtale vores størrelse. For vi ved godt, at det at være overvægtig eller tyk er en udfordring for mange. Men vi tog simpelthen den beslutning, at vi godt må bruge ordet tyk i stedet for at pakke vores faktiske størrelse ind i floromvundne vendinger som voluminøs eller frodig. Hvad du har det godt med i forhold til at sætte ord på din størrelse er selvfølgelig helt op til dig selv. Men det er min bedste overbevisning, at hvis vi også i det talte sprog kan stå ved os selv, så begynder det at rykke både i forhold til os selv og ikke mindst til omgivelserne.

Dit sprogbrug kan ændre holdninger
Det som jeg oplever, når jeg med mit eget sprogbrug har tilkendegivet, at vi godt kan tale lige ud af posen er, at så fremstår jeg som et menneske i stedet for en tyk person. Og når jeg taler med folk menneske til menneske, så er der åbent for, at vi kan tale om de ting, der for alvor rykker. Jeg oplevede det senest, da jeg var gæst i ”Dans med de kendte”. Her tilkendegav værten Dan Rachlin helt åbent, at han var lidt i tvivl om, hvad han måtte kalde ”sådan nogen” som os. Og her oplevede jeg igen, at det åbnede for god og saglig snak, da jeg fik etableret, at man godt må kalde os tykke damer, men at vi først og fremmest er mennesker, som alle andre størrelser. At der også findes kvinder i størrelse 48 og op, der er glade og godt tilfredse med deres liv helt på samme måde, som der både findes lykke og ulykkelige størrelser 38. At vi kort og godt er mennesker i al vores mangfoldighed lige som alle andre. At vi alle som udgangspunkt er mennesker og ikke en størrelse.

Jeg ved godt, at overskriften til denne klumme måske er en smule provokerende. Og det handler ikke om, at vi skal gå ud i verden og starte en hver samtale med udgangspunkt i vores størrelse. Men jeg mener, at vi selv kan være med til at påvirke vores omgivelser i forhold til, hvordan de opfatter både os personligt og tykke mennesker generelt, ved at vi tør snakke om vores størrelse, hvis det er i den retning samtalen går. Det er den eneste måde hvorpå vi kan bidrage til at ruske op i den triste fordom om, at tykke mennesker alle er dovne, deprimerede og kede af, at de er tykke.

Og som jeg også siger så tit, jeg kan komme til det – verden ser dit smil, før den ser størrelsen på din mås.

The following two tabs change content below.

Camilla Momme

Tror på, at de små ting i livet gør den store forskel. Mad og musik og film. Holder forsat meget af at læse både aviser og modemagasiner på print. Ligesom jeg også godt kan lide at skrive breve i hånden, selvom ingen kan tyde min håndskrift.

Hvad synes du?

Comments are closed.