Kunststof: overblik og nyttige tips

kunststof
Du kender det sikkert også. Den nye trøje blev købt ikke kun fordi den var smart, men også fordi den var billig. Nu har du haft den på, og du kan konstatere, at du fik det meget varmt i trøjen, og den begyndte at klistre til din krop.

Der er en meget stor sandsynlighed for, at trøjen er lavet i kunststof. Altså et materiale der er kunstigt fremstillet i modsætning til naturmaterialer som for eksempel uld eller bomuld.

Grunden til, at du kommer til at svede i din nye trøje i kunstmateriale er, at materialet kan være fremstillet med afsæt i olie eller naturgas. Det er de samme materialer, der bliver brugt til at lave plastikposer af. Så det svarer lidt til, at du trækker en plastiskpose fra dit lokale supermarked over hovedet.

At de kunstige materialer alligevel er populære blandt både producenter og forbrugere er, at de er billige at fremstille, og dermed kan produktionspriserne holdes nede, så du kan købe tøjet billigt.

To typer kunstfibre
Kunststoffer bliver lavet med afsæt i to forskellige typer fibre: Syntetiske fibre og naturfibre.

De syntetiske fibre bliver fremstillet af olie eller naturgas. Naturfibre, der også går under betegnelsen regenererede fibre, bliver lavet med afsæt i træ, bambus eller bomuldsaffald. De er dog ikke mere naturlige, end at der i fremstillingsprocessen bliver brugt både kaustisk soda og svovlsyre. Men det har alligevel den fordel, at de indeholder en smule natur, der gør, at materialet kan absorbere fugt, så du ikke kommer til at svede helt så meget.

SYNTETISKE FIBRE

Polyamid – går også under betegnelsen nylon, Supplex og PA
Fibrene er meget elastiske og derfor svære at krølle. De er blandt de bedste syntetiske fibre til at absorbere fugt, men bliver nemt statisk elektrisk. Det er slidstærkt og krymper ikke.

Polyester (PES) – går også under betegnelsen terylene
Man ser både tøj, som kun består af polyester, men det er ofte også sammen med både uld og bomuld, hvor polyesteren sørger for, at det ikke krøller eller krymper. Det fnulrer nemt, især hvis det er blandet med andre fibre.

Polyacryl eller akryl – går også under navnet Dralon
Det ligner uld og bruges både alene og sammen med uld til for eksempel sweatre. Stærk varme kan få akryl til at krympe eller udvide sig, hvis det strækkes. Akryl fnulrer nemt, især hvis det er blandet med andre fibre.

Elasthan – går også under varemærkenavnene Spandex og Lycra
Det er en slags syntetisk gummitråd, som kan strækkes til tre gange sin længde. Elasthan blandes med andre fibre for at opnå stretcheffekt og tætsiddende pasform.

NATURLIGE FIBRE

Viskose – går også under navnet Rayon
Det kan stryges ved højeste temperatur, hvilket er godt, for det krøller nemt. Viskose absorberer fugt, hvilket er årsagen til, at du ikke kommer til at svede på samme måde i viskose, som i tøj af syntetiske fibre.

Lyocell – går også under navnet Tencel
Er populært i kjoler fordi det får stof til at krølle mindre og falde pænt. Lyocall transporterer fugt godt, så det bliver tit brugt i sportstøj.

Acetat og Triacetat – går også under navnet Tricel
Det bruges til jakkefor, til selskabskjoler, bluser og tørklæder fordi det har et blødt fald og minder om silke. Acetat tørrer hurtigt, men krøller meget i vask. Det glattes dog let igen ved selv lave temperaturer.
Sælges blandt andet under navnet Tricel.

Cupro – går også under navnet Bemberg
Det er relativt dyrt og bruges derfor ikke så tit. Det indgår i tynde stoffer, til for eksempel undertøj, underkjoler og
jakkefor. Cupro er blødt at røre ved, har et mat look og transporterer fugt.

Tips til brug af tøj i syntetiske materialer
Jeg kan på ingen måde sige mig fri for at have et hav af tøj i syntetiske materialer. Det er lige præcis blevet købt, fordi det både var smart og billigt.

Til mine syntetiske overdele har jeg som regel en lille top under i bomuld, så de syntetiske materialer ikke kommer i direkte berøring med kroppen. Jeg sikrer mig som regel også, at ærmerne er løse, så de ikke sidder stramt til under armene. På den måde minimerer jeg faren for svedskjolder.

Jeg har også sommerkjoler i syntetiske materialer. Her er jeg dog altid opmærksom på, at kjolen har en løs pasform, så der kan komme lidt sus i skørterne, så kroppen bliver kølet ned. Her går jeg også efter kjoler med korte ærmer igen for at undgå svedskjolder.

I kampen mod svedskjolder er denne her altid min gode ven uanset hvilket tøj, jeg har på:
kunststof
Grøn te deo roll-on, 50 ml., 31,95 kr. + fragt, Matas

Alle priser og varer var korrekte og tilgængelige, da denne artikel blev publiceret. Curves Ahead garanterer ikke for udsolgte varer eller prisændringer. Bemærk, at visse varer sendt fra lande uden for EU bliver pålagt told og moms. Disse er ikke indregnet i prisen angivet på Curvesahead.dk

The following two tabs change content below.

Camilla Momme

Tror på, at de små ting i livet gør den store forskel. Mad og musik og film. Holder forsat meget af at læse både aviser og modemagasiner på print. Ligesom jeg også godt kan lide at skrive breve i hånden, selvom ingen kan tyde min håndskrift.

Hvad synes du?

Comments are closed.