Når kurvede kvinder bliver kendte

Plus size rollemodeller

I forbindelse med kendisugen her på Curves Ahead, har Camilla og jeg gennemsøgt diverse billedbureauer for at finde så mange plus size-kendiskvinder som muligt. Lad det være sagt med det samme – der er ikke mange.
Til gengæld er der en del eksempler på kvinder, der fyldte mere i landskabet, da de i første omgang blev kendte, men som hurtigt smed en masse kilo. Eksempelvis sangerinden og skuespillerinden Jennifer Hudson og modellen og forfatteren Sophie Dahl, der begge skabte kæmpe overskrifter, da de kom frem – og derefter skyndte sig at smide de former, der egentlig klædte dem så smukt.

PicMonkey Collage1

Jennifer Hudson blev i første omgang kendt i American Idol 2004, men blev stemt ud. Tre år senere vandt hun en Oscar for sin debut i Dreamgirls. Derefter gik på hun en hardcore kur for at tabe sig – og næsten ikke til at kende i dag. Det sidste billede af fra Oscaruddelingen 2013.

Vi mangler plus size rollemodeller
Det er måske forståeligt, med det fokus som mange celebritymedier har på netop kvindernes vægt og udseende; de bliver fluks hængt ud, hvis de tager lidt på (tænk bare på Christina Aguilera). Desuden er det yderst sjældent plus size-stjernerne, der får de lukrative kontrakter med makeup-, hudpleje-, parfume- og hårproduktfirmaerne. Og med den mængde billeder, kvinderne bliver konfronteret med, må det kræve en særlig psyke ikke at blive påvirket af det.
Men på Curves Ahead, hvor vi gerne vil give plus size-kvinder stilfulde rollemodeller og kvindefigurer, vi kan spejle os i, er det en nedslående oplevelse at se, hvor hurtigt nogle af disse kurvede kvinder har med lægge afstand til den, de var. Den, der blev berømt. Den, der skabte overskrifter. For hvis der er noget, vi plus size-kvinder gerne vil, er det at blive betragtet som helt almindelige kvinder. Ikke en særgruppe, ikke nogle der skal tages særlige hensyn til. Og uanset hvordan vi vender og drejer den, så har det stor betydning, at der også er plus size-kvinder i magasinerne, på bladforsiderne, på filmplakaterne, på albumcovers, på tv og alle de andre steder, kendte kvinder optræder. Jo flere plus size-kvinder der er i det offentlige billede, desto mindre vil vi blive betragtet som andet end ‘bare’ kvinder.

Det er bare en af grundene til, at vi er vilde med Melissa McCarthy, Rebel Wilson, Amber Riley, Aidy Bryant, Gabourey Sidibe og de få andre kendte plus size-kvinder, vi jævnligt viser på Curves Ahead. For de har mod nok til at lade deres talent tale for sig – i en branche, der i den grad hænger sig i ‘perfekte kroppe’. Nogle gange er det næsten, som om det betyder mere end talentet…

Eksempelvis blev Jennifer Aniston bedt om at tabe sig (og vi taler måske fem kilo), hvis hun ville have rollen som Rachel i tv-serien Friends. Når man ser de første afsnit af serien ved man, at hun jo aldrig har været i nærheden af at være plus size, og det er svært at forestille sig, at nogen anden kunne have spillet rollen. Men det kunne være blevet en anden, hvis Jennifer Aniston havde fastholdt, at hun ikke vil tabe sig fem kilo. Vildt!

PicMonkey Collage2

Sophie Dahl blev kaldt ‘Verdens første plus size-supermodel’, da hun slog igennem i 1997. I løbet af årene har hun dog smidt den vægt, der gav hende netop de kurver, der gjorde, at hun skilte sig ud på modemagasinernes glittede sider.

Plus size-kvinder som dumme svin
Der er ingen tvivl om, at det er komikken, der er vejen ind i branchen for de kendte plus size-kvinder. Verden kan åbenbart kun finde ud af at se på tykke kvinder, når det er for sjov. Derfor er det sidste skridt, at plus size-stjernerne bryder grænsen mellem komik og drama.
Vi glæder os til et romantisk drama, hvor der er en plus size-kvinde i hovedrollen – og ikke i rollen som den forstående veninde. Vi glæder os til, at mainstreamkulturen viser plus size-kvinder som dem, vi i virkeligheden er: Helt almindelige kvinder, der både kan være skægge, seriøse, forelskede og nogle mænd forelsker sig i. Til vi kan være dumme svin, succesrige, irriterende, charmerende og alt det andet, som kvinder kan være. Uanset størrelse.

 

The following two tabs change content below.

Kristine Høeg

Ordnørd. Potter & pander. Jeg elsker magasiner, brisler og lange kys. Jeg græder, når jeg er i operaen, og griner, når jeg ser Danish Dynamite på Zulu. Indehaver af et stort hjerte, min egen virksomhed og masser af ideer - og så synes jeg, at livet går alt for stærkt!

Hvad synes du?

Comments are closed.