Styr dit udsalgsmonster
og undgå ligegyldige fejlkøb

udsalg

Udsalget er i fuld gang, og her til morgen var jeg godt i gang med shoppe hæmningsløst. Men så kom jeg i tanke om denne artikel, og nu sidder jeg og prøver at få kontrol over mit udsalgsmonster, så min shopping ikke ender i en lang række ligegyldige impulskøb.

Tager dit udsalgsmonster magten, når priserne er sat ned, og de gode tilbud lokker?
Udsalgsmonsteret er den lille djævel, der sætter sig på din skulder og hvisker ”køb, køb, køb” i dit øre med en forførende stemme. Udsalgsmonsteret tænker hverken på, hvad du mangler i garderoben, eller hvad der klæder din krop. Udsalgsmonsteret er kort og godt blottet for enhver form for kritisk sans.

Jeg troede fuldt og fast på, at jeg havde styr på mit monster. At jeg havde udviklet selektiv hørelse, der var i stand til at ignorere ordene om køb fra det lille monster. Men kun delvist. For da jeg sad og fandt mine udsalgsfavoritter, som kommer på sitet om et par dage, var jeg godt i gang med at vælge hvad som helst, fordi det lille monster tog overhånd, og jeg pludselig syntes, jeg kunne bruge det hele, bare fordi det var sat ned. Jeg var simpelthen nødt til at rejse mig op og forlade min computer for i fred og ro at trække vejret og få overblik, mens jeg venligt men bestemt bad det lille monster om at pakke sig.

Billigt bliver dyrt, hvis du ikke bruger tøjet
Det er efterhånden ved at være et års tid siden, jeg lavede den store oprydning i mit klædeskab. Bunken med tøj, der skulle videre til genbrug var stor. Og meget af det tøj, der lå i bunken var tøj, som jeg udmærket kan huske blev købt ene og alene, fordi det var sat ned på udsalg. Det meste af tøjet havde jeg kun haft på en enkelt gang. Så kan det godt være, at kjolen i løst snit med farvestrålende blomster kun kostede 199 kr. på udsalg. Men den blev alligevel en dyr fornøjelse, fordi jeg kun havde den på en enkelt gang. Det handler simpelthen om cost pr wear – hvad tøjet kostede divideret med, hvor mange gange, du har tøjet på. Har du kun tøjet på én gang, kan et billigt køb godt blive en bekostelig affære i det lange løb, mens et dyrere køb kan blive en god investering, fordi du bruger det igen og igen. Læs mere om cost pr. wear her (åbner i nyt vindue).

Tænk dig om og gør de bedste køb
Mens jeg havde forladt computeren for at få styr på mit udsalgsmonster, gennemgik jeg i hovedet, hvad jeg gennem årene har lært mig selv i forhold til at styre mig, når der er udsalg:

Tips til et velovervejet udsalg

Få overblik over, hvad du mangler i din garderobe. Udsalg er en fantastisk måde at få flydt de tomme pladser til en god pris.

Tænk over hvilke beklædningsgenstande du bruger igen og igen. Går du meget i kjoler, er det en god ide at kigge efter nye favoritter på udsalg. Går du aldrig i kjoler, kommer du heller ikke til det, bare fordi en tilfældig kjole var sat ned med 50 procent – indsæt valgfri beklædning i den tankegang.

Husk, hvilke snit der klæder din krop og får dig til at føle dig godt tilpas. Hvis du aldrig har brudt dig om bukser med brede ben, får du dem aldrig brugt, bare fordi de var på udsalg.

Hvilke farver er du glad for? Hvis du ikke bryder dig om rød, bliver en rød trøje ikke din nye favorit, bare fordi den var billig på udsalg.

Med det sagt er udsalg selvfølgelig en god anledning til at prøve noget nyt til nedsat pris. I mit tilfælde skal jeg i år kigge efter en blazer på udsalg. Selvom jeg ikke ved, om det bliver en succes, er det alligevel et velovervejet udsalgskøb, da jeg det sidste halve år har snakket meget om, at jeg gerne en gang for alle vil have afklaret, om en blazer er noget for mig eller ej.
Jeg kan tidføje, at jeg ikke fik købt en blazer på udsalg tidligere i år, men at jeg er rigtig glad for den, jeg købte ved en senere lejlighed.

Tjek om drømmekøbet er sat ned
En rigtig god ting ved udsalg er, at du kan være heldig at dit drømmekøb bliver sat ned. Derfor er det en god idé at bookmarke de ting, du drømmer om, så du kan vende tilbage og tjekke, om tøjet er sat ned på udsalg.

Det har jeg gjort med en lækker læddernederdel. Desværre måtte jeg konstatere, at den ikke blev sat ned, og der var det lige ved at gå galt. For udsalgsmonsteret hviskede i mit øre, at så kunne jeg jo bare købe den PU-nederdel, der var sat ned. Jeg blev fristet i et kort sekund men nåede heldigvis også at besinde mig. For når jeg er på jagt efter en nederdel i ægte læder, bliver jeg ikke glad for en nederdel i kunstlæder, selvom den er sat ned med mange procenter. Og så har jeg faktisk også allerede en nederdel i kunstlæder, som jeg bruger meget sjældent.

Dette er et gensyn med en klassiker: Denne artikel blev første gang publiceret den 11. januar 2015

The following two tabs change content below.

Camilla Momme

Tror på, at de små ting i livet gør den store forskel. Mad og musik og film. Holder forsat meget af at læse både aviser og modemagasiner på print. Ligesom jeg også godt kan lide at skrive breve i hånden, selvom ingen kan tyde min håndskrift.

Hvad synes du?

Comments are closed.