Undgå at billige impulskøb
bliver en dyr fornøjelse

Denne artikel bliver indledt med lidt matematik.

Men bare rolig. Det er af den helt enkle slags, som kan klares med lidt simpel hovedregning.

Jeg vil nemlig gerne introducere dig til begrebet, der på engelsk hedder cost per wear.

Cost per wear

Prisen divideret med det antal gange,
du har haft tøjet på/regner med at få det på
= prisen for hvad det koster, at have tøjet på

Cost per wear giver dig et fingerpeg om, hvor meget dit tøj koster i forhold til, hvor mange gange, du har tøjet på. Når du anskuer dine tøjkøb på denne måde, kan det nemt vise sig, at et dyrt køb, som du bruger meget, i den sidste ende bliver en meget bedre investering end et billigt køb, som du kun bruger en enkelt gang eller to.

Lad os se på et tænkt eksempel: En kasmirsweater til 1.200 kr. og en akrylsweater til 200 kr.

Du bliver så glad for din kasmirsweater, at du har den på ti gange i løbet af en måned. Din

acrylsweater er ikke rar at have på, så du har den kun på én gang, før den bliver lagt bagerst i skabet og glemt.

Cost per wear-beregningen ser sådan ud:

1.200/10 = 120 kr.
200/1 = 200 kr.

Således bliver det, der var et billigt køb i den lange ende en dyr investering, simpelthen fordi du ikke får tøjet brugt.

Bliv klogere på din garderobe
Du kan bruge cost per wear-beregningen på det tøj, du allerede har i skabet. Et lavt cost per wear-beløb siger noget om, at det er en type tøj, du bruger meget, og som det derfor kan give mening at købe mere af. Omvendt giver et højt cost per wear-beløb dig en god fornemmelse af, hvilket tøj du ikke er så glad for og måske derfor ikke skal købe mere af i fremtiden.

Efterhånden bruger jeg mest det lille regnestykke, når jeg er på shopping og står med et stykke tøj i hånden, som jeg er i tvivl, om jeg skal købe. Så gennemgår jeg i hovedet, hvor ofte jeg tror, jeg vil få brugt tøjet og laver cost per wear-beregningen. Jeg har ikke et bestemt beløb, som min cost pr wear skal ramme, men hvis jeg står med et stykke tøj i hånden til 500 kr., som jeg vurderer, at jeg kun vil få på et par gange, lader jeg som regel være med at købe det, fordi det for mig vil være en dårlig investering.

Slut med dumme impluskøb
På den måde har cost per wear-begrebet hjulpet mig af med min trang til at impulskøbe som en vanvittig. I mange, mange år bestod en succesfuld shoppetur for mig af at komme hjem med så mange køb som muligt. Jeg kunne nemt shoppe for 1.500 kr. på ganske kort tid, og det handlede bare om at få mest muligt for pengene. Jeg købte i den periode rigtigt meget tøj, der ikke kostede meget per styk men som alligevel blev en dyr fornøjelse, fordi det blev givet væk til genbrug uden at være blevet brugt mere end en enkelt gang.

I den samme periode var jeg i konstant tøjkrise, for selvom jeg havde rigtigt meget tøj, havde jeg ikke rigtigt noget, jeg gad at have på. Og samtidig gik jeg rundt og øffede over, at jeg ikke havde råd til at købe de lidt dyrere ting, som jeg inderste inde godt vidste, ville være en god investering på den lange bane.

Gør en god investering
Hvad der er dyrt, og hvad der er billigt er en fuldstændig individuel vurdering.

Jeg har for nylig købt et par højhælede sko. De kostede 849 kr., hvilket for mig er mange penge ikke mindst set i lyset af, at jeg tidligere har købt billigere sko ud fra den betragtning, at så kunne jeg få flere par. Langt de fleste af de sko har bare stået og fyldt i skabet, fordi jeg aldrig fik dem brugt, da de sad dårligt på min fod. Set med cost per wear-briller har de billigere sko for mig været en dårlig investering, fordi jeg aldrig har fået dem brugt. Set med de samme briller, ved jeg, at mine nye sko bliver en god investering, fordi jeg kommer til at bruge dem igen og igen over de næste mange år.

costperwear

Har jeg så i dag kun tøj i min garderobe med et lavt cost per wear-beløb? Nej.
Jeg har enkelte stykker tøj hængende, hvor jeg slet ikke tør kaste mig ud i at lave cost per wear-regnestykket, fordi det er latterligt højt. Men disse stykker tøj er købt med omtanke, så den høje cost per wear pris er alle pengene værd, fordi jeg føler mig som den smukkest kvinde i hele verden, når der en meget sjælden gang er en anledning til at have min hellange silkekjole med håndtrykt mønster på, der kostede mig en formue.

Er det at købe dyrt kvalitetstøj en garanti for succeskøb og et lavt cost per wear-beløb? Nej.
Jeg har to skjorter fra det italienske luksusmærke Marina Rinaldi hængende. De er i bomuld af højeste kvalitet og figursyede, men de er bare ikke mig. Så jeg bruger dem aldrig med højt cost per wear-beløb til følge.
De hænger ved siden af en prikket polyesterskjorte fra H&M, som jeg har brugt igen og igen i mange år, så cost per wear-beløbet snart nærmer sig 0.

Tænk før du køber
Cost per wear er på ingen måde en eksakt videnskab, og hvad der er et højt eller lavt cost per wear-beløb vil være forskelligt fra person til person. Og uanset hvilket cost per wear-beløb du ender med i den sidste ende, koster tøj nu en gang det det beløb, der står på prisskiltet. For mig er det et redskab til lige at stoppe op og tænke mig om en ekstra gang, før jeg køber. På den måde undgår jeg i dag ligegyldige impulskøb og ikke mindst de køb, hvor jeg før i tiden købte et stykke tøj udelukkende fordi de kunne nå rundt om min plus-krop uden egentligt at gøre noget godt for min figur.

The following two tabs change content below.

Camilla Momme

Tror på, at de små ting i livet gør den store forskel. Mad og musik og film. Holder forsat meget af at læse både aviser og modemagasiner på print. Ligesom jeg også godt kan lide at skrive breve i hånden, selvom ingen kan tyde min håndskrift.

Hvad synes du?

Comments are closed.